Undulater hemma.

Undulatens skötsel, hälsa och sjukdomar.

Här citera jag olika informationssidor med viktig information.

-Jordbruksverkets L-80lag för hållning av burfåglar

 

 
 

Rekommendationer:

 Källa: Gunnel Anderson vet.

I allmänhet far sällskapsfåglar ganska illa. Många har svårt att få tag i aktuell information, ofta följer man råd och riktlinjer som kom till för 10-20 år sedan. Länk

Övervikt hos Undulater.

Övervikt hos undulater är ett mycket vanligt problem. Orsaken är att fågeln äter för mycket och motionerar för litet.

hirskolv eller honungsstång bör inte hänga i fri tillgång till fågeln, utan bara som godis någon gång ibland.

om de inte har något annat att sysselsätta sig med blir då ofta sittande och småäter hela dagarna. risken för uppkomst av andra sjukdomar.

Tips och råd:

Begränsa gärna frötillgången till en undulat 6-10 gram frö per dag ( 2 tsk -1 msk ) delat på 2 ggr om dagen. Gärna blötlagt eller groddat. (avels- eller ungfåglar bör ha fri tillgång).

De behöver inte ha fri tillgång till frön inne i buren, de kan få grönsaker (t ex färska örter i kruka, mörkbladig sallad, fryst grönsaksblandning, morot mm ) mellan frögivorna .Var envis börjar de snart äta dessa ”nyttigheter”. Bör ha tillgång till annan sysselsättning, leksaker att bita sönder,färska naturgrenar att gnaga på mm.

Undulaten bör ha tillgång till att motionera. Helst flera timmar varje dag.

Att kontrollera vikten är det bra, och även passa på att känna på fågeln så att allt känns bra. En undulat bör väga mellan 30-45g. (Engelska mer)

MILJÖ Buren De behöver ha gott om plats för att klättra eller flyga. Eller att låta dem vara lös i ett eget rum.

Om fågeln kommer att vara instängd i buren mycket, så måste buren vara så stor som möjligt. Enligt djurskyddslagen ska en undulatbur inte vara mindre än 50 dm2, en bur om t ex 50 x 100 cm.

Buren är fågelns trygga punkt, de bör inte utsättas för skrämmande eller skadliga intryck.

De bör inte ha andra husdjur i närheten av buren, framförallt inte ovanpå.

Starkt solljus från fönter utan tillgång till skugga är inte att rekomendera.

De bör inte ha det ljust eller hög ljudvolym mer än max 10-12 timmar per dygn.

Hitta en plats för buren, där ni är mest utan att bli stressad. Om den vill dra sig undan, kan buren innehålla en del där fågeln kan känna sig trygg. Buren kan ställas i ett hörn eller mot en vägg, täckas med tyg eller liknande så att en eller två väggar blir täckta.Att sätta in en holk är inte att rekomendera,om du inte ska häcka. Då det lockar fågeln till att lägga ägg, som kan bli ett hälsoproblem i långa loppet.


Det är bra om din fågel lär sig bada eller duscha, helst dagligen. Vissa fåglar badar själva, andra får man "lära". Du kan tex använda en blomduschspruta inställd på finaste duschen  och spruta så att det faller ner över fågeln.


UV-belysning är viktigt för fåglarna då de saknar det inomhus. Det aktiverar D-vitamin. Utan D-vitamin kan fågeln drabbas av kalkbrist.


Luften inomhus är viktig att tänka på. Fåglar har oerhört kännsliga andningsorgan.De är känsliga för olika ämnen t ex hårspray, parfym och rengöringsartiklar. En orsak till förgiftning är även oset från bränd mat, framför allt mat som stekts i teflonpannor.  cigarettrök är skadligt!

 

Naturens skafferi
 
 källa: © Knytt www. undulatportalen.se

Under vår och sommarhalvåret kan man ta in bra och nyttigt foder till sina undulater:
-Maskrosblad eller hela plantan.
-Gräs och gräsfrön är både populärt, naturligt och nyttigt.
-Färska grenar med blad är mums, barken är nyttig och även bladen.
(trädsorter: björk, ek, rönn, äpple- päronträd,asp är några sorter)

Grodda frön

Många papegojfåglar, framför allt undulater, är svåra att lära äta pellets eller annan varierad kost. Ett alternativ i det här läget kan vara att gro fröblandningen som fågeln normalt äter. Fördelen med detta är att fetthalten i fröna minskar, och andra nyttiga näringsämnen utvecklas i fröet och grodden.

Tag en lämplig mängd frön och lägg i skål med rikligt med vatten. Fröna ska vara mer än väl täckta av vatten. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Skölj därefter fröerna i en sil under rinnande kallt vatten. Fröna ska sedan stå i en skål i rumstemperatur aningen utspridda men inte så mycket att de torkar. Skölj fröna med kallt vatten i sil flera gånger om dagen, framför allt sommartid när det lättare utvecklas bakterie- och mögelväxt.

För att gradvis vänja fågeln kan man börja ge den endast de uppblötta fröerna. Då är fodret fortfarande väldigt likt de torra fröerna. Efter hand kan man låta fröerna gro allt längre. Till en början bara så att en liten vit grodd ses och efter hand kan man låta dem gro tills det blir en gräsliknande växt. Vill man hejda tillväxten av fröna kan man ställa in skålen i kylskåpet.

Var mycket noga med att kontrollera att de grodda fröerna är fräscha. Om fröna gror dåligt, blir mögliga eller luktar illa, måste man kasta dem omedelbart. Grodda frön får dessutom inte ligga kvar i buren över natten.

Förhoppningsvis kan grodda frön bidra till att din fågel får en mer varierad kost.

Använd gärna vitamintillskott i form av vitaminpulver som strös över grodda frön och/ eller grönsaker.

Calcivet

Dayli Essensials 3

 *Något som vi i folkmun kallar för "gegga", är mycket omtyckt och nyttigt för din Undulat.        Det är perfekt att blanda med dina groddade frön. Här kan du läsa mer om detta, och få en mängd andra tips.

 


[ error processing directive ]